Hjälpmedel för astrologen

För den som själv är intresserad av att utforska astrologi och lära sig “språket” behöver man börja med att förstå vilka verktyg som finns att tillgå idag. Som tur är behöver vi inte längre sitta och räkna ut planeternas position och horisonten och de olika astrologiska husen med hjälp av efemerider och hus-tabeller. Nu finns mer eller mindre avancerade datorprogram som gör allt det där genom ett klick. När jag började lära mig astrologi i slutet av 80-talet var det en hel process att gå igenom för att räkna ut allt och sedan rita horoskopet för hand. Visst fanns det en tjusning med det och jag är glad att jag gick igenom de stegen för det finns något magiskt med att lära sig saker genom en mer fysisk/praktisk upplevelse. Att se horoskopet växa fram när man ritar det jämfört med att få det perfekt dator-ritat och uppslängt framför ansiktet direkt gör stor skillnad i förståelsen av det man ser. Trots det kommer jag aldrig att säga att det var bättre förr. Tänk vilken möda man fick gå igenom för att kunna rita ut exakta transiter… och idag kan jag sitta och klicka fram exakt hur planeterna och hus-vinklarna rör sig timme för timme eller minut för minut. Men en viktig kunskap som fortfarande är giltig är att kunna läsa en s.k efemerid. Det är en tabell som visar planeternas exakta position antingen vid midnatt eller mitt på dagen (olika typer av efemerider). Antingen köper du en efemerid bok för 50 eller 100 år eller så använder du dig av digitala efemerider som t.ex finns på astro.com. Mitt tips är att boken gör det enklare att få en överblick över planeternas rörelse över flera år.

Sen kommer vi till mjukvaran. Vanligast är att man börjar utforska alla funktioner som finns på astro.com helt gratis. Det räcker oftast väldigt långt särskilt om man väljer “extended chart selection”. Men blir man biten och känner att man vill kunna kolla sina sparade horoskop eller kolla transiter eller progressioner snabbt så rekommenderar jag appen Astro Gold. Den kostar dock mer än vanliga appar (ca 250 kr) men man får så mycket funktionalitet för pengarna!

  • Astro Gold appen är flexibel
  • Välj hussystem och utseende på horoskopet
  • Bi-wheel för synastri samt composite charts
  • Välj vilka planeter, asterioder och annat du vill se
  • Välj orb för aspekter
  • Transiter, progressioner, solar arc directions, solar och lunar returns
  • Rapporter och möjlighet att köpa färdiga tolkningar i appen

Nästa steg för den inbitna astro-nörden är att skaffa det ultimata programmet för datorn som heter Solar Fire. Det kostar ca 3 000 kr men då får du också allt du någonsin kunde drömma om plus lite till. Det finns fler mjukvaruprogram (vissa gratis) som har liknande funktioner eller specialiserade funktioner. Astrolabe, som säljer Solar Fire har några andra program också och astro.com har en lista på olika program.

Jag skulle varmt rekommendera alla astro-nördar där ute att satsa lite pengar på en bra app eller ett bra program – det gör det så mycket roligare att snabbt kunna kolla upp vilket astro-väder det är just idag eller snabbt söka igenom alla dina sparade horoskop för att se om du känner någon som t.ex har Uranus konjuktion Venus och göra lite egen forskning på vad det kan betyda…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *